Nivelten hyvinvointi

Nivelten hyvinvointi

Ihmisen kehossa on noin 300 luut toisiinsa yhdistävää niveltä. Nivelten kankeus kiusaa monia iän myötä, mutta vastaavaa esiintyy myös nuoremmilla. Kuitenkin nivelten toimivuus on avainasemassa, jotta toimintakykymme säilyy mahdollisimman optimaalisena.

Haasteet nivelten hyvinvoinnissa voivat johtua monista tekijöistä. Osalla ne ilmenevät liikkuessa, toisilla myös levossa. Nivelet saattavat myös naksua, mutta se on yleensä harmitonta. Listasimme pidempiaikaisiin nivelongelmiin vaikuttavia seikkoja, joista osaan pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan.

Ikä ja geeniperimä vaikuttavat

Tietyt rakenteelliset ominaisuudet ovat riskinä sille, että nivelten kanssa saattaa ilmaantua ongelmia. Koska nivelet kuluvat iän myötä, ovat niihin liittyvät vaivat ikääntyvillä yleisempiä kuin nuoremmilla. Monilla naisilla vaihdevuodet laukaisevat nivelvaivoja. Vaihdevuosi-ikäisille tarkoitetut valmisteet saattavat tuoda helpotusta myös niveliin. Ikään ja genetiikkaan emme toki voi vaikuttaa, mutta elintavoilla on merkitystä.

Ylipaino kuormittaa niveliä

Mitä enemmän painamme, sitä kovemmalla koetuksella nivelemme ovat. Ylipaino onkin yksi merkittävimpiä tekijöitä, jotka vaikuttavat niveliin, etenkin polvissa. Ylipainoisella pienikin painonpudotus auttaa monesti vähentämään kuormitusta ja sitä kautta vaivoja. Helli siis kehoasi terveellisellä ja monipuolisella ravinnolla ja muista myös riittävä D-vitamiinin, C-vitamiinin sekä kalsiumin saanti. Terveellinen elämäntyyli kokonaisuutena tuottaa tulosta.

Hyvä lihaskunto suojaa niveliä

Lihaskuntoharjoittelua ei kannata unohtaa. Etenkin ikääntyessä keho luontaisesti menettää lihasmassaa ja sen säilyvyydestä kannattaa huolehtia. Hyvä lihaskunto tukee nivelrakenteita. Lihaskuntoharjoittelu on myös nivelystävällisempää kuntoilua kuin monet muut lajit. Muista myös venyttely!

Onko rankoilla urheilulajeilla yhteys nivelongelmiin?

Jotkut urheilulajit ovat varsin rankkoja nivelille. Tällaisia ovat esimerkiksi juoksu ja pallopelit. Toisaalta liikunnan harrastaminen kuitenkin on hyväksi. Mikäli nivelten kanssa tulee ongelmia, kannattaa valita lajeja, jotka ovat lempeitä ja joissa rasitus kohdistuu tasaisesti eri nivelille. Tällaisia ovat muun muassa sauvakävely, hiihto, pyöräily ja vesiliikuntalajit. Jos jokin liikuntamuoto aiheuttaa kipua, kannattaa sitä välttää ainakin vähän aikaa ja kokeilla jotakin muuta. Myöskään hyötyliikunnan merkitystä ei pidä aliarvioida. Kannattaa muistaa, että pääsääntöisesti monipuolinen liikunta tekee nivelille hyvää!

Uusimmat

Kehon palautuminen

Mitä palautuminen tarkoittaa? Palaudunko itse riittävästi? Miksi ylipäätään pitää palautua? Tässä artikkelissä käsitellään ytimekkäästi seuraavat asiat: Mitä palautuminen on ja

Lue lisää

Seuraa meitä somessa

Hyvinvointisi vaikuttaa kaikkeen mitä teet. Vaikuta sinä hyvinvointiisi.