Painonpudotus – miksi en laihdu?

Painonpudotus – miksi en laihdu?

Pyrin noudattamaan terveellistä ruokavaliota ja liikkumaan riittävästi, mutta puntarin lukema ei liiku alaspäin. Kuulostaako tutulta? Listasimme seikat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota silloin, kun haaveissa on painonpudotus, mutta se tuntuu haastavalta.

Näin kauan painonpudotus voi kestää

Painonpudotus ei onnistu hetkessä, maltti on valttia. Paino putoaa valitettavasti huomattavasti hitaammin kuin kertyy. Sen sijaan, että käy puntarilla päivittäin ja tuskailee lukemien kanssa, kannattaa keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin, hyvän olon tunteeseen ja pitkän tähtäimen tavoitteisiin. Unohda siis parin kuukauden tehokuurit ja aseta tavoite vaikkapa siihen, miten voit vuoden päästä. Itse asiassa sana laihduttaminen voi olla mörkö, jota tulee välttää ja puhua mieluummin muutoksesta. Laihdutus mielletään usein kuuriksi, joka taas ei välttämättä johda pysyviin tuloksiin.

Toki välietappejakin on hyvä olla ja vaaka tai pienenevä vaatekoko ja mittanauha antavat osviittaa siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että keholla saattaa mennä aikaa ennen kuin se tottuu uudenlaisiin toimintatapoihisi tai erilaiseen energiamäärään. Pariin ensimmäiseen kuukauteen vaa´an lukema ei välttämättä heilahda juuri minnekään. Tämä ei tarkoita sitä, että tuo aika menisi hukkaan, vaan keho ja aineenvaihdunta sopeutuvat uuteen.

Kiinnitä huomio ruuan määrään ja laatuun

Ruuan laatuun kiinnittäminen on painonhallinnan a ja o. Terveellistäkään ruokaa ei kuitenkaan saa syödä liikaa. On toki järkevää ottaa aterioille mukaan esimerkiksi hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä ja avocadoa, mutta energiatiheyden vuoksi niiden määrä kannattaa pitää kohtuullisena. Hyvä keino keventää on lisätä jokaiselle aterialle kasviksia. Näin annoksia ei tarvitse pienentää liikaa, mutta energiamäärä pysyy maltillisena. Mikäli eri ruoka-aineiden energiamääriä on vaikea hahmottaa, kannattaa avuksi ottaa ruokavaaka. Tämä ei tarkoita sitä, että jokainen suupala pitää punnita, mutta yleisellä tasolla hahmottaminen voi helpottua.

Syö tarpeeksi ja monipuolisesti

Laihduttajan ruokavalio ei saa kuitenkaan olla liian niukka. Joskus painon junnaamisen takana saattaakin olla liian vähäinen ravinto. Kun energiaa saadaan pitkän aikaa erittäin vähän, alkaa viisas kehomme pitää kynsin hampain kiinni vararavinnosta ja aineenvaihdunta hidastuu. Etenkin treenaavan kannattaa huomioida, että saa tarpeeksi energiaa. Kun energiavajeen pitää maltillisena, tapahtuu painonpudotus toki hitaasti, mutta lopputulos on usein pysyvämpi ja silloin voi nauttia myös matkasta, kun elämää ei tarvitse rajoittaa liikaa. Tasainen hidas painonpudotus säästää myös lihasmassaa huomattavasti paremmin kuin nopeat kuurit, joiden jälkeen valitettavan usein palataan vanhoihin tottumuksiin.

Napostelu hidastaa painonpudotusta

Napostelu aterioiden välillä on monen painonpudottajan kompastuskivi. Vaikka ruuat olisivat kuinka kevyitä ja terveellisiä, on tuloksiin vaikea päästä, jos pienten suupalojen nauttiminen tuo päiviin jatkuvasti lisäenergiaa. Paras tapa pitää napostelu kurissa, on noudattaa säännöllistä ateriarytmiä ja huolehtia, että aterioita ei jää välistä tai niiden välit veny liian pitkiksi. Napostelun hillintään on olemassa myös ravintolisävalmisteita, joista saattaa saada apua painonpudotukseen.

Aineenvaihdunta kuntoon liikunnalla

Liikunta on erinomainen lisä järkevään painonpudotukseen. Liikunta saa kehomme ja mielemme voimaan paremmin ja monesti treenin jälkeen tekee mieli syödä terveellisesti. Kun liikunnan saa sopivasti sijoitettua osaksi arkea ja rytmittämään päiviä sekä ruokailuja, se on valtava voimavara ja tukee aineenvaihduntaa. Mieleistä liikuntaa siis kannattaa ehdottomasti harrastaa itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopiva määrä. Liikunta ei kuitenkaan saisi olla vain keino ansaita lisää ruokaa kulutetun energian varjolla. Usein itse asiassa liikuntaan kuluva energiamäärä on pienempi kuin arvioimme. Liikuntaa ei myöskään kannata harrastaa liikaa, koska silloin nälkä monesti kasvaa todella suureksi ja hyviä aikeita on vaikea toteuttaa.

Ota palautuminen osaksi painonpudotusta

Yksi tärkeimmistä, ja usein unohdetuista, seikoista painonpudotuksessa on kehon palautuminen. Mikäli elimistömme on jatkuvassa vireystilassa, ovat myös stressitasot korkealla ja painonpudotus on silloin haastavaa. Päivän töistä palautuminen vaatii rentoutumista ja hyviä unia. Myös liikuntasuorituksista pitää elpyä levolla eikä kaikki liikunta saa olla veren maku suussa tehtyä. Leppoisa kävelylenkki ystävän kanssa tai vaikkapa venyttely televisio-ohjelman parissa saattavat raskaan päivän päätteeksi olla paljon parempia vaihtoehtoja kuin rankkatehoinen harjoittelu.

Uusimmat

Kehon palautuminen

Mitä palautuminen tarkoittaa? Palaudunko itse riittävästi? Miksi ylipäätään pitää palautua? Tässä artikkelissä käsitellään ytimekkäästi seuraavat asiat: Mitä palautuminen on ja

Lue lisää

Seuraa meitä somessa

Hyvinvointisi vaikuttaa kaikkeen mitä teet. Vaikuta sinä hyvinvointiisi.