Huolestuttaako hiusten ohentuminen?

Huolestuttaako hiusten ohentuminen?

Normaalisti hiuksia lähtee päivässä noin 50-150 pääosin pesun, kuivauksen ja harjauksen yhteydessä. Mikäli hiuksia lähtee selvästi enemmän tai yksi kohta harvenee huomattavasti, saattaa taustalla olla jokin erityinen syy. Voit testata tukistamalla itseäsi kevyesti kahdella sormella. Jos sormiisi jää enemmän kuin viisi hiusta, kyse on normaalia runsaammasta hiusten harventumisesta. 

Ikääntyminen – syy harventumiseen?

Hiusten ohentuminen on monilla iän mukanaan tuoma seikka. Keski-iässä hiusten kasvu voi hidastua ja niiden rakenne saattaa muuttua. Koska geenit määrittävät pitkälti hiustemme laadun, on myös hiusten harveneminen useissa tapauksissa perinnöllinen ominaisuus.

Hiusten ohentuminen saattaa johtua hormoneista

Hiusten ohentuminen saattaa olla kehomme reaktio hormonaalisiin muutoksiin. Muun muassa monilla naisilla raskaus ja imetys saavat aikaan sen, että hiuksia ptoaa runsaammin. Myös vaihdevuosien alkaessa hiusten harventuminen on tyypillistä. Hyvä uutinen on se, että usein hormonien epätasapainosta johtuva hiustenlähtö on tilapäistä ja tilanne tasaantuu, kun hormonitasapaino palautuu.

Elintapojen vaikutus hiuksiin

Kuten muukin elimistömme, myös hiukset kaipaavat terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saatavia vitamiineja ja kivennäisaineita kukoistaakseen kauniina. Mikäli vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan niukasti, ei niitä riitä enää hiusten hyvinvointiin, sillä viisas elimistömme priorisoi muut kehon toiminnot hiusten edelle. Koska hiukset koostuvat proteiinista, näkyy liian vähäinen proteiinin saanti myös niiden kunnossa. Runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta ovat muun kehon ohella myös hiuksille haitallisia. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio tarjoaa tarvittavat vitamiinit hiuksille. Hiusten hyvinvointia voi edesauttaa myös ottamalla lisäksi ruokavaliota tukevat ravintolisät. Paras ravintolisä hiuksille on sellainen, joka sisältää monipuolisesti hiusten tarvitsemia vitamiineja ja muita ravinteita.

Stressin vaikutus hiusten harventumiseen

Elimistömme reagoi stressiin eri tavoin. Stressi saattaa näkyä myös hiuksissa, koska esimerkiksi unen laatu usein heikkenee stressitilassa, mikä puolestaan sekoittaa hormonitasapainoa. Stressi saattaa myös kiristää päänahkaa, jolloin hiuspohjan verenkierto heikentyy ja hiusten kasvu häiriintyy.

Hiustenhoito – vaikuta valinnoillasi

Hiusten kemialliset käsittelyt ja runsas kuumien laitteiden avulla tapahtuva muotoilu haurastuttavat hiuksia ja saavat ne katkeilemaan helpommin. Myös hiustuotteiden valinnalla on väliä, sillä jatkuvassa käytössä olevat voimakkaat hiustenhoitotuotteet saattavat tukkia päänahan ihohuokosia hidastaen hiustenkasvua.

Uusimmat

Kehon palautuminen

Mitä palautuminen tarkoittaa? Palaudunko itse riittävästi? Miksi ylipäätään pitää palautua? Tässä artikkelissä käsitellään ytimekkäästi seuraavat asiat: Mitä palautuminen on ja

Lue lisää

Seuraa meitä somessa

Hyvinvointisi vaikuttaa kaikkeen mitä teet. Vaikuta sinä hyvinvointiisi.