B12

Valitsimme pureskeltavaan tuotteeseemme B12-vitamiinin metyylikobalamiinin muodossa, koska se imeytyy paremmin kuin yleisesti käytetty muoto, syanokobalamiini.

  • Toimitus sisältää 180 purutablettia B12-ravintolisää hintaan 47,90 €
  • 1 purutabletti päivässä

B12-vitamiinin imeytyminen

Yleisesti ottaen B12-vitamiinin imeytyminen vaihtelee huomattavasti. Jos kerta-annos on noin 3 μg, imeytyy siitä noin 50 %. Jos kuitenkin otetaan huomattavasti suurempia määriä, kuten 1000 μg, siitä imeytyy noin 0,5 %.

B12-vitamiinin imeytymiseen ohutsuolessa tarvitaan yleisesti mahalaukun sisäistä tekijää. Tämä liittyy siihen, millä tavalla elimistö ottaa aineen käyttöönsä. Vaikka yleisesti sanotaan, että tämä sisäinen tekijä on välttämätön B12-vitamiinin liukenemiselle, eräässä tutkimuksessa on todettu, että myös ihmisillä, joilla ei ole sisäistä tekijää, imeytyy noin 1 % B12-vitamiinista. Tutkimuksen mukaan elimistön välttämätön tarve B12-vitamiinille on 1,0–2,5 μg.[1]

Hyvin suuret, esimerkiksi 1000 μg, B12-vitamiiniannokset, pystynevät täyttämään tämän tarpeen myös ihmisillä, joilla ei ole lainkaan sisäistä tekijää. Yleisesti ottaen mahalaukun sisäinen tekijä on tarpeellinen B12-vitamiinin normaalille imeytymiselle ohutsuolessa, mutta ainetta imeytyy jopa ohutsuolessa myös muulla tavalla, vaikkakin huomattavasti pienempiä määriä.

Vegaaninen ruokavalio ja B12

Jokaisen ihmisen tulisi ruokavalioon katsomatta huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista. Erityisesti vegaaneilla on vaarana kärsiä B12-vitamiinin puutteesta, koska sitä saadaan vain eläinkunnan tuotteista. Vaikka vegaanit ovat usein hyvin tietoisia ruokavalioasioista ja B12-vitamiinilisän tarpeesta on puhuttu paljon kasvisruokavalioiden yhteydessä, asiaa on syytä painottaa edelleen.

Tieteellisissä kokeissa on huomattu, että aina B12-vitamiinin saanti ei ole ollut riittävää: B12-vitamiinin puute on yleistä vegetaristeilla esimerkiksi Australiassa, Saksassa, Italiassa ja Itävallassa. Myös Hong Kongin ja Intian vegaaneista jopa 80 % kärsii B12-vitamiinin puutteesta, koska he käyttävät kovin vähän B12-vitamiinirikastettuja ruokia tai lisäravinteita.[2]

Kasvisruokavaliota noudattavien B12-vitamiinin puutetta kartoittavien tilastojen valossa on myös todettu, että esimerkiksi pikkulapsista puutostiloja oli jopa 45 %:lla. Lasten ja nuorten puutos vaihteli nollasta 33,3 %:iin. Myös raskaana olevilla ja vanhuksilla havaittiin puutostiloja. Vegaanien keskuudessa puutostilat olivat yleisempiä kuin muilla vegetaristeilla. Tutkijat suosittelevatkin, että kaikki kasvissyöjät ravintosuuntauksestaan huolimatta mittauttaisivat B12-vitamiinin tasonsa.[3] Suomalaisen Vegaaniliiton[4] ja yhdysvaltalaisen The Vegan Societyn[5] tavoin he myös suosittelevat kaikille vegaaneille B12-vitamiinilisää.[3][6]

Useita terveysväitteitä

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA myöntää eri aineille tutkimustiedon perusteella terveysväitteitä, jotka tarkoittavat, että aineella on positiivinen vaikutus terveyteen. Terveysväitteen hyväksyminen edellyttää tiukkaa tieteellistä näyttöä, joten väitteet ovat selkeä osoitus tiedeyhteisön hyväksymästä konsensuksesta.

B12-vitamiinille on myönnetty seuraavat terveysväitteet:

  • B12-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • B12-vitamiini edistää normaalia homokysteiniin aineenvaihduntaa.
  • B12-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja.
  • B12-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista.
  • B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
  • B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

B12-vitamiinin turvallisuus

B12-vitamiini ei ole myrkyllistä suurinakaan annoksina. Jopa 1000 μg/vrk annoksilla ei ole havaittu sivuvaikutuksia. Myöskään kahden viikon välein jopa 5000 μg pistoksina annettuihin annoksiin ei ole yhdistetty oireita. Suositelluilla annoksilla B12-vitamiini on turvallista kaikille ihmisryhmille, ja on hyvin todennäköistä, että jopa 500-kertainen päivittäisen annoksen ylittäminen ei johda tunnettuihin riskeihin.

Ainesosat: makeutusaine (ksylitoli), täyteaineet (mikrokiteinen selluloosa, hydroksipropyyliselluloosa, magnesiumstearaatti), metyylikobalamiini (B12-vitamiini).

Suositeltu vuorokausiannos 1 purutabletti päivässä. Ilmoitettua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa. Säilytä kuivissa olosuhteissa huoneenlämmössä. Valmistettu Suomessa.

1 purutabletti sisältää:

B12-vitamiini 1000 μg 40 000 %*
*% vuorokautisen saannin vertailuarvosta

Lähteet:

[1] Sharabi A., Cohen E., Sulkes J., Garty M. Replacement therapy for vitamin B12 defi- ciency: comparison between the sublingual and oral route. Br J Clin Pharmacol. 2003 Dec; 56(6): 635–638.
[2] Woo K.S., Kwok T.C.Y., Celermajer D.S. Vegan Diet, Subnormal Vitamin B-12 Status and Cardiovascular Health. Nutrients. 2014 Aug; 6(8): 3259–3273.
[3] Pawlak R., Lester S.E., Babatunde T. The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature. Eur J Clin Nutr. 2014 May;68(5):541-8.
[4] http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/b12-vitamiini
[5] https://www.vegansociety.com/resources/nutrition-and-health/nutrients/vitamin-b12/what-every-vegan- should-know-about-vitamin-b12
[6] Pawlak R. Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians? Am J Prev Med. 2015 Jun;48(6):e11-26.