B12-vitamiinin imeytyminen
Yleisesti ottaen B12-vitamiinin imeytyminen vaihtelee huomattavasti. Jos kerta-annos on noin 3 μg, imeytyy siitä noin 50 %. Jos kuitenkin otetaan huomattavasti suurempia määriä, kuten 1000 μg, siitä imeytyy noin 0,5 %.
B12-vitamiinin imeytymiseen ohutsuolessa tarvitaan yleisesti mahalaukun sisäistä tekijää. Tämä liittyy siihen, millä tavalla elimistö ottaa aineen käyttöönsä. Vaikka yleisesti sanotaan, että tämä sisäinen tekijä on välttämätön B12-vitamiinin liukenemiselle, eräässä tutkimuksessa on todettu, että myös ihmisillä, joilla ei ole sisäistä tekijää, imeytyy noin 1 % B12-vitamiinista. Tutkimuksen mukaan elimistön välttämätön tarve B12-vitamiinille on 1,0–2,5 μg.[1]
Hyvin suuret, esimerkiksi 1000 μg, B12-vitamiiniannokset, pystynevät täyttämään tämän tar- peen myös ihmisillä, joilla ei ole lainkaan sisäistä tekijää. Yleisesti ottaen mahalaukun sisäinen tekijä on tarpeellinen B12-vitamiinin normaalille imeytymiselle ohut- suolessa, mutta ainetta imeytyy jopa ohutsuolessa myös muulla tavalla, vaikkakin huomattavasti pienempiä määriä.